NOTIS

RADIO KOBAT FM

Wednesday, 1 November 2017

MENGAPA KENA PILIH PAKATAN HARAPAN ?

 
 
PAKATAN HARAPAN DENGAN CITA-CITA ISLAM

Pakatan Harapan mahu lakukan di antaranya perkara2 ini jika berkuasa seperti yg terkandung di dalam Bajet PH;

1. Hapuskan GST, cukai yg mendera rakyat. (Tidak bertentangan dgn Islam, bahkan wajib dihapuskan)

2. Pendidikan percuma dan bantu selesaikan siberhutang PTPTN. (Dianjurkan oleh Islam)

3. Gaji minima RM 1, 500 sekaligus meningkatkan simpanan KWSP atau pencen buat kakitangan kerajaan (Bukan One Off atau beri sekali dlm setahun atau 5 tahun) dan ianya satu usaha yg baik mengikut Islam)

4. Skim sewa beli bagi menyediakan rumah mampu milik (Tanggungjawab kerajaan menyediakan tempat tinggal buat rakyat, satu suruhan agama).

5. Menghapuskan rasuah, bermula dari atas kerana "ikan busuk bermula dari kepala" (Kewajipan utk melaksanakannya ikut Islam).

6. Mempertingkatkan prestasi felda tanpa ada campurtangan politik yang selalu merosakkan felda (Tidak bertentangan dgn Islam, bahkan wajib memperbaiki kerosakan yg sedia ada)

7. Menghapuskan tol di seluruh negara dengan cara membeli semua konsesi tol yg banyak mencekik darah rakyat (usaha yg baik dan tidak bertentangan dgn Islam).

8. Menaikkan royalti minyak kpd 20% kepada negeri2 yg menghasilkan minyak iaitu Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak (Tidak bertentangan dgn Islam).

9. Untuk wanita, cuti bersalin 120 hari dan gaji yg setara dgn kaum lelaki (amalan kebajikan yg dituntut oleh Islam).

10. Dana pembangunan untuk Sabah dan Sarawak sebanyak RM 75 Bilion agar kedua2 negeri tersebut sama taraf dengan kemajuan di Semenanjung (Keadilan seperti ini dituntut oleh Islam).

Ini tidak termasuk beberapa lagi agenda reformasi yg mahu dilaksanakan oleh Pakatan Harapan sekiranya diberi peluang menjadi kerajaan memerintah negara ini.

Kesemua di atas tiada satu pun yang menyalahi Islam, bahkan dituntut atau digalakkan oleh Islam. Maka, mengundi Pakatan Harapan atas nawaitu untuk mencapai cita2 di atas yg dituntut dan digalakkan oleh Islam itu, maka InsyaAllah, kita dapat pahala.

Apa yg haramnya?

Jelas, yg haram itu adalah memberi ruang, membantu samada secara langsung atau tidak kepada Umno/Bn terus memerintah dgn kezalimannya seperti sekarang, itu jelas haram. Begitu juga jika hanya bercakap tentang Islam tetapi tiada cita2 untuk mengubah negara yg rosak, sekadar mahu menjadi Wakil Rakyat di 40 Kerusi untuk jadi "King Maker" atau "Penasihat", amatlah malang sekali. 
 
Sumber: FB Wfauzdin NS

No comments:

Post a Comment